Estol del Rei en Jaume
Identitat i festes
L’essència d’aquest grup es basa en la voluntat de construir una formació de personatges per a cercaviles, de caire festiu, però a la vegada amb fort arrelament a la identitat històrica, literària i tradicional de Mallorca. El propi títol del grup ja ho indica així des del moment que agafa com a a denominació el nom del principal personatge històric de la nostra terra, el rei Jaume I, que incorpora les Balears al món medieval català i cristià. Les gestes d’aquest singular monarca inspiraran multitud de llegendes, mites, peces poètiques, narracions populars, ...etc
Sant Antoni i el dimoni
Encalçades a joves i infants
A Alcúdia, cada 16 de gener, a mitjan capvespre, surt el Sant que va repartint llepolies entre els infants. El segueixen un esbart gros de dimonis que reparteixen granerades a tot el public assistent, sense distinció d’edat. A partir d’aquí les encalçades i corregudes de la multitud es van succeint durant prop de dues hores pels carrers del centre històric de la vila, enmig d’una gran bulla.
Festa de ses llanternes
Festa de ses llanternes
A les acaballes de l’agost era costum, per entretenir els infants, que els pares o padrins confeccionassin llanternes amb els darrers melons i síndries de l’estiu, per proporcionar als menuts de la casa una joguina per passar les estones de les darreres nits agostenques. Els infants, a entrada de fosca, passejaven per les voreres del seu carrer, totsols o en grup, entonant cançons populars.
Cant amb Ximbomba
Foguerons i gloses
A Mallorca, la poesia popular i la glosa han estat part essencial de la cultura, tot i que avui es veuen amenaçades per la influència negativa dels mitjans de comunicació de masses, com la televisió. No obstant això, a Alcúdia, el Sarau Alcudienc ha creat una Escola de Cant amb Ximbomba, atraient una nova generació apassionada per la glosa i la música tradicional. Aquesta iniciativa ha rescatat el cant amb ximbomba a la localitat, abans pràcticament extingit.