top of page
WhatsApp Image 2023-08-27 at 20.51_edited.jpg

Projecte Cultural

La implicació indiscutible de l'agrupació amb la cultura tradicional mallorquina es manifesta amb l'encapçalament de diverses inciatives i actes que tenen lloc durant dies assenyalats al llarg de l'any.

WhatsApp Image 2023-11-07 at 22.49.57.jpeg

Estol del Rei en Jaume

Identitat i festes

L’essència d’aquest grup es basa en la voluntat de construir una formació de personatges per a cercaviles, de caire festiu, però a la vegada amb fort arrelament a la identitat històrica, literària i tradicional de Mallorca. El propi títol del grup ja ho indica així des del moment que agafa com a a denominació el nom del principal personatge històric de la nostra terra, el rei Jaume I, que incorpora les Balears al món medieval català i cristià. Les gestes d’aquest singular monarca inspiraran multitud de llegendes, mites, peces poètiques, narracions populars, ...etc

WhatsApp Image 2023-08-27 at 20.51_edited.jpg

Sant Antoni i el dimoni

Encalçades a joves i infants

A Alcúdia, cada 16 de gener, a mitjan capvespre, surt el Sant que va repartint llepolies entre els infants. El segueixen un esbart gros de dimonis que reparteixen granerades a tot el public assistent, sense distinció d’edat. A partir d’aquí les encalçades i corregudes de la multitud es van succeint durant prop de dues hores pels carrers del centre històric de la vila, enmig d’una gran bulla.

WhatsApp Image 2023-08-27 at 21.06.45.jpeg

Festa de ses llanternes

Festa de ses llanternes

A les acaballes de l’agost era costum, per entretenir els infants, que els pares o padrins confeccionassin llanternes amb els darrers melons i síndries de l’estiu, per proporcionar als menuts de la casa una joguina per passar les estones de les darreres nits agostenques. Els infants, a entrada de fosca, passejaven per les voreres del seu carrer, totsols o en grup, entonant cançons populars.

WhatsApp Image 2023-08-27 at 21.18.02 (1).jpeg

Cant amb Ximbomba

Foguerons i gloses

A Mallorca, la poesia popular i la glosa han estat part essencial de la cultura, tot i que avui es veuen amenaçades per la influència negativa dels mitjans de comunicació de masses, com la televisió. No obstant això, a Alcúdia, el Sarau Alcudienc ha creat una Escola de Cant amb Ximbomba, atraient una nova generació apassionada per la glosa i la música tradicional. Aquesta iniciativa ha rescatat el cant amb ximbomba a la localitat, abans pràcticament extingit.

bottom of page